fbpx
Conservatoir- en executoriaal beslag

Conservatoir- en executoriaal beslag

LEESTIJD: 2 MIN
LEESTIJD: 2 MIN

DEEL DIT ARTIKEL

Opties bij Beslagleggingen

De Nederlandse wet biedt schuldeisers twee opties als het gaat om beslaglegging: Executoriaal beslag en conservatoir beslag. Bij executoriaal beslag moet er worden gewacht op een uitspraak van de rechter, alvorens beslag te kunnen leggen. Bij conservatoir beslag mag er beslag worden gelegd na toestemming van de rechter.

Conservatoir Beslag

Conservatoir beslag wordt ook wel bewarend beslag genoemd. Hierbij legt de gerechtsdeurwaarder, voorafgaand aan de gerechtelijke procedure, beslag. Met conservatoir beslag bevriest u als het ware (een gedeelte van) het vermogen van uw debiteur. U voorkomt daarmee dat uw debiteur tijdens de gerechtelijke procedure zijn vermogen laat verdwijnen en u na afloop alsnog met lege handen komt te staan.

Om conservatoir beslag te kunnen leggen heeft u vooraf toestemming van de voorzieningenrechter nodig. Meestal wordt deze toestemming snel en na een summier onderzoek verleend.

Als er conservatoir beslag is gelegd moet u in de meeste gevallen binnen veertien dagen de gerechtelijke procedure starten. Doet u dit niet? Dan vervalt het beslag. Vaak is een gerechtelijke procedure echter niet meer nodig. De meeste debiteuren voldoen de openstaande vordering alsnog op het moment dat er conservatoir beslag is gelegd.

Executoriaal Beslag

Executoriaal beslag is beslaglegging zoals de meeste mensen kennen: de deurwaarder neemt, meestal met een vonnis van de rechter in de hand, geld of goederen in beslag. Met de opbrengst kan dan, eventueel na een openbare verkoop op een executieveiling, uw vordering worden voldaan.

Bij executoriaal beslag mag de gerechtsdeurwaarder alleen beslag leggen als er voor uw debiteur geen hoger beroep meer mogelijk is, of als het vonnis door de rechter ‘uitvoerbaar bij voorraad’ is verklaard. Dit laatste houdt in dat uw debiteur toch moet betalen, ook al zou hij hoger beroep instellen.

Bij executoriaal beslag loopt u dus het risico dat uw debiteur maatregelen heeft genomen om zijn vermogen geheel of gedeeltelijk aan verhaal te onttrekken. Hij heeft het vonnis immers zien aankomen. Heeft hij dat niet gedaan? Onze ervaring leert dat debiteuren, op het moment dat u beslag heeft laten leggen, meestal alsnog tot betaling van de vordering overgaan.

Wenst u geadviseerd te worden over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op!

DEEL DIT ARTIKEL

Heeft u vragen of wilt u meer weten?
Wij helpen u graag verder.

Debtt Group is op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 17.30 uur. Wij staan u graag te woord over lopende dossiers of andere vraagstukken. U kunt ons bereiken via onderstaande gegevens. 

Veelgestelde vragen.

In het eerste bericht die u ontvangt van ons, is een overzicht van de openstaande schuld te vinden. Mocht u deze niet (meer) hebben kunt u contact met ons opnemen. Dit kan zowel telefonisch als per mail.

U hebt de mogelijkheid om de schuld direct via iDEAL te voldoen. Met iDEAL kunt u vertrouwd, veilig en gemakkelijk online betalen. U rekent af in de vertrouwde internetbankier omgeving van uw eigen bank. Ook is het mogelijk om te betalen middels een bankoverschrijving. Maak hiervoor het openstaande bedrag over naar NL 47 INGB 0007 029 443 t.n.v. Debtt onder vermelding van uw dossiernummer.

Lukt het u niet om te betalen binnen de gestelde termijn? Tref dan een betalingsregeling. Let op: een regeling is niet altijd mogelijk.

Lukt het u niet om te betalen binnen de gestelde termijn? In veel gevallen lukt het nog wel om een regeling te treffen, maar niet altijd! Dit hangt af van de situatie. Vraag dan een regeling aan om in termijnen te betalen of maak een betalingsafspraak om het bedrag op een later moment in één keer te voldoen.

Hoe kunt u bij Debtt betalen?

Debtt incasseert voor een groot aantal bedrijven en particulieren openstaande vorderingen. Wanneer u een vordering niet (op tijd) betaalt, nemen wij contact met u op. Dat kan via een brief, e-mail, WhatsApp, of natuurlijk telefonisch. Vaak is het mogelijk om een vordering te betalen of een regeling te treffen. Op deze pagina vindt u verschillende manieren waarop u kunt betalen.

1. Betaal snel en eenvoudig online via iDeal:

Houd uw dossiernummer bij de hand en klik op het logo om verder te gaan.

2. Tref een betalingsregeling:
Lukt het u niet om de schuld in één keer te betalen? Vraag dan een betalingsregeling aan.

Contact voor debiteuren

Wanneer u geen contact opneemt met ons kan het zijn dat er vervolgstappen zullen worden genomen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat u voor de rechter dient te verschijnen. Al deze extra kosten zullen op u worden verhaald. Wees dus verstandig en kom in contact met ons om verdere problemen te voorkomen.

Online betalen via iDeal.

Voer hier uw dossiernummer in


Voer hier het bedrag in (in €)