Conservatoir Beslag
Conservatoir beslag wordt ook wel bewarend beslag genoemd. Hierbij legt de gerechtsdeurwaarder, voorafgaand aan de gerechtelijke procedure, beslag. Met conservatoir beslag bevriest u als het ware (een gedeelte van) het vermogen van uw debiteur. U voorkomt daarmee dat uw debiteur tijdens de gerechtelijke procedure zijn vermogen laat verdwijnen en u na afloop alsnog met lege handen komt te staan.
Om conservatoir beslag te kunnen leggen, heeft u vooraf toestemming van de voorzieningenrechter nodig. Meestal wordt deze toestemming snel en na een summier onderzoek verleend.
Als er conservatoir beslag is gelegd moet u in de meeste gevallen binnen veertien dagen de gerechtelijke procedure starten. Doet u dit niet? Dan vervalt het beslag. Vaak is een gerechtelijke procedure echter niet meer nodig. De meeste debiteuren voldoen de openstaande vordering alsnog op het moment dat er conservatoir beslag is gelegd.
Executoriaal Beslag
Executoriaal beslag is beslaglegging zoals de meeste mensen kennen: de deurwaarder neemt, meestal met een vonnis van de rechter in de hand, geld of goederen in beslag. Met de opbrengst kan dan, eventueel na een openbare verkoop op een executieveiling, uw vordering worden voldaan.
Bij executoriaal beslag mag de gerechtsdeurwaarder alleen beslag leggen als er voor uw debiteur geen hoger beroep meer mogelijk is, of als het vonnis door de rechter ‘uitvoerbaar bij voorraad’ is verklaard. Dit laatste houdt in dat uw debiteur toch moet betalen, ook al zou hij hoger beroep instellen.
Bij executoriaal beslag loopt u dus het risico dat uw debiteur maatregelen heeft genomen om zijn vermogen geheel of gedeeltelijk aan verhaal te onttrekken. Hij heeft het vonnis immers zien aankomen. Heeft hij dat niet gedaan? Onze ervaring leert dat debiteuren, op het moment dat u beslag heeft laten leggen, meestal alsnog tot betaling van de vordering overgaan.
Wenst u geadviseerd te worden over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op!