Laagterecord faillissementen 2018

Start met incasseren.
Neem contact op

Voor het eerst in dit decennium is het aantal faillissementen in een jaar ruimschoots onder de 4.000 uitgekomen.

In 2018 zijn in Nederland 3.775 bedrijven failliet verklaard, een daling van 6,8 procent ten opzichte van 2017. De meeste faillissementen werden uitgesproken in het eerste kwartaal (974 bedrijven gingen in de eerste drie maanden failliet), in de kwartalen daarna lag het aantal faillissementsuitspraken stabiel rond de 930. De Groot- en Detailhandel en de provincie Zuid-Holland kenden in 2018 de meeste faillissementen.

Verwachting is dat deze dalende trend zich zal voortzetten in 2019, maar de afname wordt steeds minder groot. De voorlopige bodem lijkt in 2019 in zicht. Deze prognose wordt mede versterkt door tekenen van afnemende economische groei en de toenemende krapte op de arbeidsmarkt.

Door een faillissement verliest de ondernemer het zeggenschap over het bedrijf. In de praktijk komt dat erop neer dat er nog maar weinig gebeuren mag zonder toestemming van de curator. De curator bepaalt of de ondernemer door mag gaan met werken en welk werk er nog mag worden uitgevoerd. Daarnaast zal de curator de eigendommen van het bedrijf verkopen om hiermee de vorderingen van de schuldeisers te voldoen.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat hier uw reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.