Schulden na overlijden

Start met incasseren.
Neem contact op

Schulden na overlijden

Veel mensen stellen tijdens hun leven een testament op. Hierin staat opgenomen wie bepaalde erfstukken krijgt aangewezen in geval van overlijden. Vaak zijn dit zaken die grote waarde hebben. De personen die in het testament opgenomen staan, zijn ook verantwoordelijk voor eventuele schulden die de overledene achterlaat. Indien je geen testament opstelt, komt de erfenis automatisch terecht bij de directe familie. Zo kan het ook zijn dat iemand schulden nalaat, zonder medeweten van zijn erfgenamen.

De meeste mensen vertellen niet graag over schulden die ze hebben. Ouders lopen niet graag te koop met hun schulden en kunnen ze aan hun kinderen verzwijgen. Of het kan zijn dat iemand plotseling sterft tijdens de looptijd van de lening. Zo kan het gebeuren dat je voor een onaangename verrassing komt te staan, wanneer je bij overlijden van je ouder of echtgenoot een nalatenschap met schulden erft. De eisen van de schuldeisers komen dan bij de gezamenlijke erfgenamen te liggen. Maar zij hoeven de erfenis niet te accepteren. De mogelijkheid bestaat namelijk om de erfenis te verwerpen of beneficiair te aanvaarden.

Als je een erfenis verwerpt, hoef je niet op te draaien voor de schulden van de overledene. Maar mocht de overledene een vermogen nalaten, dan deel je ook niet mee in de erfenis. Om de erfenis te verwerpen moet je een verklaring bij de rechtbank afleggen. Dit moet binnen drie maanden na overlijden gebeuren. De kosten hiervoor bedragen ongeveer €114 en zijn voor eigen rekening. Als je een erfenis eenmaal verworpen hebt, kun je dit niet meer terugdraaien. Denk dus goed na voordat je dit besluit neemt.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat hier uw reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.