fbpx
Wet Incassokosten (WIK)

Wet Incassokosten (WIK)

Laat u vrijblijvend informeren en laat uw financiën floreren.
Neem contact op

Wet Incassokosten (WIK)

Er wordt vaak gesproken over de ‘Wet Incassokosten’ oftewel de WIK; de regeling heet Besluit Vergoeding voor Buitengerechtelijke Incassokosten en is officieel ingegaan op 1 juli 2012.

Voordat er incassokosten mogen worden berekend, moet er (afhankelijk van de situatie) aan een aantal voorwaarden zijn voldaan. Hierbij dient u ook rekening te houden met uw afnemer. Is dit B2B of is dit B2C?

B2B
– Er hoeft geen aanmaning te worden verstuurd.
– Als er geen betalingstermijn is afgesproken wordt er uitgegaan van een betalingstermijn van 30 dagen (lees: Wettelijke betalingstermijnen vanaf 1 juli 2018)
– Het is mogelijk om van de standaard incassokosten af te wijken als dit in de overeenkomst is vastgelegd.

B2C
– Het is niet mogelijk om van de standaard incassokosten af te wijken.
– Het is verplicht om een aanmaning te versturen. Tip: Laat dit door Debtt versturen om extra kracht bij te geven.

Wat moet er in deze aanmaning staan?
– Het openstaande netto bedrag;
– De exacte hoogte van de incassokosten;
– De betaaltermijn van veertien dagen;
– ”Bij uitblijven van de betaling worden de incassokosten en de wettelijke rente in rekening gebracht”;
– Indien u niet BTW-plichtig bent, moet u alsnog het gehele bedrag aan WIK kosten plus het bedrag aan BTW apart vermelden.

Hoeveel incassokosten mogen er in rekening worden gebracht?
De vergoeding voor incassokosten wordt sinds 1 juli 2012 berekend als percentage van het bedrag dat de schuldenaar aan de schuldeiser is verschuldigd. Hoe hoger de vordering, hoe lager het percentage:
Het minimumbedrag aan incassokosten is: € 40.
Het maximumbedrag aan incassokosten is: € 6.775.

Bereken nu de incassokosten die bij uw debiteur in rekening mogen worden gebracht via onze incassocalculator!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat hier uw reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heeft u vragen of wilt u meer weten?
Wij helpen u graag verder.

Debtt Group is op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 17.30 uur. Wij staan u graag te woord over lopende dossiers of andere vraagstukken. U kunt ons bereiken via onderstaande gegevens. 

Veelgestelde vragen.

In het eerste bericht die u ontvangt van ons, is een overzicht van de openstaande schuld te vinden. Mocht u deze niet (meer) hebben kunt u contact met ons opnemen. Dit kan zowel telefonisch als per mail.

U hebt de mogelijkheid om de schuld direct via iDEAL te voldoen. Met iDEAL kunt u vertrouwd, veilig en gemakkelijk online betalen. U rekent af in de vertrouwde internetbankier omgeving van uw eigen bank. Ook is het mogelijk om te betalen middels een bankoverschrijving. Maak hiervoor het openstaande bedrag over naar NL 47 INGB 0007 029 443 t.n.v. Debtt onder vermelding van uw dossiernummer.

Lukt het u niet om te betalen binnen de gestelde termijn? Tref dan een betalingsregeling. Let op: een regeling is niet altijd mogelijk.

Lukt het u niet om te betalen binnen de gestelde termijn? In veel gevallen lukt het nog wel om een regeling te treffen, maar niet altijd! Dit hangt af van de situatie. Vraag dan een regeling aan om in termijnen te betalen of maak een betalingsafspraak om het bedrag op een later moment in één keer te voldoen.

Hoe kunt u bij Debtt betalen?

Debtt incasseert voor een groot aantal bedrijven en particulieren openstaande vorderingen. Wanneer u een vordering niet (op tijd) betaalt, nemen wij contact met u op. Dat kan via een brief, e-mail, WhatsApp, of natuurlijk telefonisch. Vaak is het mogelijk om een vordering te betalen of een regeling te treffen. Op deze pagina vindt u verschillende manieren waarop u kunt betalen.

1. Betaal snel en eenvoudig online via iDeal:

Houd uw dossiernummer bij de hand en klik op het logo om verder te gaan.

2. Tref een betalingsregeling:
Lukt het u niet om de schuld in één keer te betalen? Vraag dan een betalingsregeling aan.

Contact voor debiteuren

Wanneer u geen contact opneemt met ons kan het zijn dat er vervolgstappen zullen worden genomen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat u voor de rechter dient te verschijnen. Al deze extra kosten zullen op u worden verhaald. Wees dus verstandig en kom in contact met ons om verdere problemen te voorkomen.

Online betalen via iDeal.

Voer hier uw dossiernummer in


Voer hier het bedrag in (in €)